Tove Lo

Tove Lo är en av bara tolv svenska artister som har placerat sig på Billboard HOT100-listan. Hon placerade sig närmare bestämt på tredjeplats med sin låt “Habits (Stay High)”. Det var bara Tove Los andra singel, och hon nådde med andra ord stora framgångar tidigt i sin karriär.

Tove Lo heter egentligen Tove Nilsson, och föddes år 1987. Hon började ägna sig åt musik redan när hon gick på gymnasiet, då hon valde Rytmus musikgymnasium i Stockholm. Hon började dock inte sin karriär som artist, utan som låtskrivare; år 2011 samarbetade hon med Max Martin, och blev därmed ett känt namn i branschen. Kanske var låtskrivandet en naturlig kombination av Toves intresse för musik och hennes intresse för lyrik och skrivande – hon hade nämligen ägnat sig åt att skriva poesi och noveller redan innan hon började på gymnasiet. Som låtskrivare har Tove Lo skrivit låtar till bland annat Zara Larsson, Icona Pop, Girls Aloud, Ellie Goulding och The Saturdays.

Tove_Lo_(2)_By_Daniel_Åhs_KarlssonHennes första egna singel kom år 2012 och hette “Love Ballad”, vilken följdes året därefter av “Habits”. I september 2014 kom hennes första fullängdsalbum, Queen of The Clouds. Förutom Habits” fanns även singlarna “Talking Body” och “Timebomb” på albumet, som var indelat i tre tematiska delar: “The Sex”, “The Love” och “The Pain”. Albumet gjorde väl ifrån sig och placerade sig på listor i flera länder. I Sverige nådde det en sjätteplats som bäst.

Sedan dess har Tove Lo släppt ytterligare ett album, Lady Wood, som kom år 2016. Även på detta album har hon hämtat inspiration från sitt eget liv för att skriva texterna till låtarna, och Tove själv har varit med och skrivit varje låt på albumet. Dock har hon liksom på sitt förra album även tagit hjälp av en rad andra låtskrivare.

Om du själv drömmer om att bli artist eller låtskrivare som Tove Lo, men du verkligen inte vill starta ett eget företag, med allt det innebär (som bokföring och deklarationer), finns en annan lösning. Med hjälp av tjänster som Frilans finans kan du nämligen fakturera utan företag, och därmed göra spelningar och bygga upp ditt rykte som artist utan att ha ett eget företag.