Olika musikgenres

Musik kan delas in i genres och de används för att vi enklare ska känna igen musikstilen vi lyssnar på. Idag finns det många olika musikgenres och de går att kombinera med varandra och ha många olika subgenres. I den här delen får du några exempel på vanliga musikgenres.

Pop

En av de vanligaste musikgenres är pop. Ordet pop kommer från ordet populärmusik och började att etableras på 1950-talet. Popen känns igen via trallvänliga melodier som oftast går i snabb takt. Sedan popmusiken etablerades har den vuxit till många olika grenar. Några exempel på subgenres inom popmusiken är indiepop, poprock och K-pop. Några kända popartister är Britney Spears, BTS, Ed Sheeran och Taylor Swift.

Rock

En annan musikgenre som har sitt ursprung från 1950-talet är rock. Rocken känns igen via dess instrument som används för att skapa musiken, till exempel elgitarr och trummor. Sedan kan rockmusiken skilja sig åt en hel del då den kan vara mer trallvänlig eller gå åt det hårdare, råa hållet. Några exempel på subgenres inom rocken är hårdrock, alternativ rock och grunge. Några exempel på kända rockartister och band är Led Zeppelin, Bruce Springsteen och Fleetwood Mac.

HipHop

Hip hop är en musikgenre som föddes på 1970-talet. Musiken känns igen på dess rytmik och att dess sångare använder sig utav en teknik med ett rytmiskt rimmande. Även hiphopen har subgenres, till exempel alternativ hiphop och gangsterrap. Några exempel på kända hiphop artister är Jay-Z, Timbuktu, Nicki Minaj, Silvana Imam och Cardi B.

EDM

En av de nyaste, och mest populära musikgenres är EDM. EDM är en förkortning av electric dance music. Genren känns igen genom musiken som främst är skapad på elektroniska instrument och att musiken är tilltänkt att spelas på nattklubbar. Några exempel på kända EDM artister är Avicii, Rebecca & Fiona, Calvin Harris och David Guetta.