Superstjärnan och fenomenet Adele

Den berömda brittiska soul- och jazzsångerskan Adele föddes 1988 i stadsdelen Tottenham i norra London. Med sin fantastiska kraftfulla röst har hon under sin karriär nått ut till och berört miljoner människor över hela världen. Adele har vunnit flera priser, bland annat Grammy för bästa nya artist år 2009 och Oscar för låten ”Skyfall”, som användes som ledmotivet till Bondfilmen med samma namn.

Adele började sjunga redan när hon var fyra år gammal, och vid 30 års ålder hade hon tre studioalbum på sin meritlista. Alla hennes albumtitlar består av ett tal som symboliserar Adeles ålder vid den tiden som hon började arbeta på det respektive albumet: “19”, “21” och “25”. Det första albumet släpptes 2008 och innehåller låten “Hometown Glory”, som handlar om Tottenham och som Adele skrev när hon var 16 år gammal. Under sin första vecka hamnade albumet på första plats i brittiska listan över mest sålda album i Storbritannien.

Hjärtat brustet i 30 miljoner bitar

Albumet “21” kom ut i början av 2011 och blev Adeles stora genombrott. Det innehåller succélåtarna “Someone like you” och “Rolling in the deep”, som nådde förstaplaceringar på listorna i Storbritannien, USA och flera andra länder. Albumet har sålts i över 30 miljoner exemplar, vilket har gjort “21” till ett av världens mest sålda album genom tiderna.

Nästan alla låtar på albumet handlar om smärtan som Adele upplevde efter separationen med sin dåvarande pojkvän. När man lyssnar på låtarna förstår man att kärleken inte var helt på Adeles sida på den tiden. Och oturen med kärleken höll i sig. I sin biografi från 2015 berättade Adele att hon efter separationen försökte hitta sin nya kärlek genom att registrera sig på en dejtingsajt, men eftersom hon inte publicerade någon bild på sig själv var det ingen som skrev till henne. Trots besvikelsen med onlinedejting lyckades Adele till slut hitta kärleken och är idag gift med entreprenören Simon Konecki, som hon har en son med.

Framgången fortsatte

Även Adeles tredje album, “25”, blev en stor succé. Albumet toppade listorna i 32 länder när det kom ut i november 2015. Enligt Adele var den hennes son som inspirerade henne till att börja släppa musik igen efter nästan fem års uppehåll. Albumet innehåller den kraftfulla balladen “Hello”, som blev mycket populär över hela världen, inte minst i Sverige. “Hello” blev nämligen den låten som svenska musikälskare önskade flest gånger under Musikhjälpen 2015 i Linköping.