Skriva låttexter till musik

Gillar du lyssna på musik så har du säkert en eller flera favorittexter som du tycker om. En refrängrad som sitter lite extra i huvudet eller att du känner att en vers är som härlig poesi för din själ. Om du själv skulle vilja lämna låttexter för eftervärlden att minnas, finns det kurser du kan gå för att lära dig att skriva texter.

Det enklaste för dig är att gå in på en sökmotor på internet och söka, precis som du letar efter det bästa byggvaruhuset så som Buildor på nätet. Du kommer få upp olika kurser som du kan gå och förhoppningsvis finns en nära dig eller en som ges online. Vill du försöka på egen hand kommer du få några goda råd och tips här.

Textinnehåll

Du behöver bestämma redan från början vad låttexten ska handla om. Det har ingen betydelse om texten berör smärta och hjärta, sex, party eller politik, men vinkeln är mycket viktig. Ställ dig frågan: Vad vill jag säga med texten? Vissa låtar är mer djupsinnade än andra i vilka budskapet inte är så relevant och vilka har en lättsam och medryckande text. Glöm inte bort att låttexten och musiken måste passa ihop. Varje låt och musikstil är unik med sin känsla och karaktär.

Våga bryta reglerna

Du behöver inte tänka på vilka regler det finns i meningsuppbyggnad och grammatik i språket. Det går alldeles utmärkt att bryta dessa hej vilt, men det gäller att se till att resultat ger den rätta effekten.

Ärligheten är viktig

En text behöver vara ärlig, trovärdig och kännas äkta. Därför är ett så kallat jag-budskap som ger en extra personlig touch bra att börja med. Oavsett om du själv har varit med om något eller du känner för att krydda till texten med fiktion går det bra. Våga visa känslor, att du är glad, ledsen och det gör ont, du ska våga stå för och mena varje ord du skriver.

Hitta formen

Rock- och popmusik byggs upp av olika byggstenar som har sina speciella verser med refränger som återkommer ett flertal gånger. Jämför du det med de traditionella visorna som oftast endast består av verser. Du bestämmer självklart hur lång eller kort texten ska vara, för det finns inga regler gällande just det.

Rytmik och rim

Vanligtvis innehåller låttexter rim, men naturligtvis inget måste. Det gäller bara att se till att rimmen ger elegans, har du för många eller rent av billiga rim så kan det bli en katastrof. Därför gäller det rimma med måtta på ett snyggt sätt. Texten och musiken ska fungera ihop och ha den rätta rytmiken så att fraserna får ett härligt flyt. Att låtskrivare leker med språket genom att använda sig av rytmik som en mycket viktigt ingrediens möts du i exempelvis hip hopens rhymes.