Musik under träningspasset – så kan det hjälpa dig!

Majoriteten av alla människor som tränar lyssnar mer än gärna på musik samtidigt, och det finns en god anledning till varför. Vilken musik man föredrar har egentligen inte så stor betydelse, utan det är musiken i sig som faktiskt kommer göra en del av jobbet. Spelar du i en lagsport kan det naturligtvis vara svårt att ha musik på samtidigt, men för den som tränar ensam är det ett utmärkt alternativ.

Få mer motivation

Det kan vara riktigt svårt att hitta motivation till att träna och speciellt efter sjukdom eller lång ledighet. Med musik i bakgrunden eller i dina nya iphone hörlurar kan du dock få motivationen tillbaka och snabbt komma i dina träningskläder igen. En studie som gjordes av Spotify visar att allt fler träningsspellistor har skapats sedan årsskiftet, speciellt under 1 januari. Det är trots allt då som många sätter sina nyårslöften om mer motion och en bättre hälsa.

Att lyssna på musik samtidigt som du tränar är ett riktigt bra sätt att komma igång. Det har nämligen visat sig att du, med hjälp av din favoritmusik, inte bara ökar motivationen, utan att du dessutom får en bättre prestationsförmåga när du väl sätter igång. Här nedan kan du läsa om de främsta fördelarna!

Snabbare reaktionsförmåga – Vilket tempo din musik har är avgörande för din reaktionsförmåga. Ju snabbare musik du har, desto snabbare kommer du också att kunna reagera. Detta är många gånger avgörande om du spelar bollsporter eller utövar kampsport av olika slag.

Du blir inte trött lika snabbt – Brukar du bli trött snabbt när du tränar? Då kan musik hjälpa dig på traven. En studie har nämligen visat att människor som lyssnar på musik samtidigt som de tränar inte känner av ansträngningarna på samma sätt, speciellt om man lyssnar på musik som går hand i hand med hjärtarbetet och ditt tempo. Hela 10 % mer kommer du orka träna.

Musik inför tävlingar – Att träna inför en tävling kan kännas svårt och nervositeten kryper en sakta inpå. Genom att lyssna på musik kan du inte bara få bättre resultat av din träning, utan du kan även lugna dina nerver och minska stressen. Här är det dock bäst att satsa på lite lugnare musik om du vill känna dig avslappnad.

Perfekt vid intervallträning – Om du vill eller behöver träna mycket intervallträning ska du absolut ta hjälp av musik. Genom att lyssna på rytmen i musiken är det lättare för dig att hålla ett jämnt tempo och en bra takt. Du vet helt enkelt, genom musikens tempo, när det är dags att sätta ner nästa fot i backen. Din kropp är mycket känslig och kommer per automatik att vilja röra sig till rytmerna, utan speciell ansträngning.