Meja

I Sverige är Meja känd som något av en one-hit-wonder; alla känner till hennes låt ”All ’Bout the Money”, men de flesta vet inte vad mer hon har gjort under sin karriär. Faktum är att Meja har haft en lång och framgångsrik musikkarriär, men hon har varit mer populär i Japan än i sitt hemland.

Mejas musikkarriär började år 1993, dock inte som soloartist utan som en del av ett musikprojekt som skapade garage-house under namnet Legacy of Sound. Förutom Meja ingick Anders Bagge i detta projekt, och deras första singel, ”Happy”, nådde stora framgångar internationellt: den placerade sig bland annat i topp 10 på Billboard Hot Dance Music Club Play, och spelades som hitlåt på radio i Kanada. Det blev ytterligare ett album med Legacy of Sound innan Meja bestämde sig för att börja rikta in sig på pop istället för house, och satsa på en solokarriär. Hennes första soloalbum kom år 1996, och hade helt enkelt titeln Meja. Redan med detta album gjorde Meja stort genombrott i Japan, där albumet såldes i en miljon exemplar. Meja tilldelades i Japan utmärkelser som ”Bäst säljande kvinnliga artist” och ”Bästa popalbum”. Föga förvånande gick därför hennes första turnering i just Japan, år 1997.

Meja_Beckman_at_the_National_Day_celebrations_2009Det var inte förrän i samband med hennes andra album, Seven Sisters, som hon också slog igenom i Europa och USA. På detta album fanns hennes största hit, ”All ’Bout the Money”, som nådde toppen på flera listor och spelades på radio över hela världen. Meja var också fortsatt populär i Japan, där hennes andra album sålde lika bra som hennes första. Framgångarna i USA ledde bland annat till att hon spelade in en duett med Ricky Martin till hans första album på engelska, ”Private Emotion”.

Under 2000-talet fokuserades Mejas musikkarriär allt mer till Japan. Hon gjorde till exempel ytterligare en turné i landet år 2000, och år 2005 släpptes albumet The Nu Essential av Sony Music Japan, som är en samling av Mejas största framgångar i Japan. År 2010 släppte Meja ytterligare ett album som bara blev tillgängligt i Japan: AniMeja, som är en hyllningsskiva till den japanska animeringsstudion Studio Ghibli. Albumet består av låtar från soundtracken till studions många animerade filmer, som Meja sjunger sin egen tolkning av. Även detta album blev en stor framgång i Japan, och Meja följde upp framgången med sin tredje turné i landet – den första på tio år.

Om du är ett fan av både Meja och Studio Ghibli, och skulle vilja besöka Japan, kan det vara en bra idé att först se över villkoren för ditt bankkort. Många bankkort tar nämligen ut avgifter när man betalar med kortet utomlands eller tar ut pengar i automater utomlands. En bra förberedelse för en längre utomlandsvistelse är därför att jämföra villkoren för olika bankkort, till exempel på Bankkort.se, för att se till att man har det bästa alternativet. Det kan man spara många hundralappar på, som istället kan läggas på souvenirer från Japan.