Ace of Base- en del av det svenska musikundret

 

Det är absolut ingen hemlighet att svensk musik är, och har varit, en mycket stor framgång internationellt under årens lopp. Fenomenet som kallas det svenska musikundret fortsätter att skörda framgångar världen över och det är inte något som lär ändra sig inom den närmaste framtiden heller. Det var några band som lade grunden för denna otroliga framgång och bland dessa kan nämnas till exempel ABBA, Roxette och Ace of Base. Det sist bandet är ett av de allra största svenska banden och de har fått otroliga framgångar både inom Sverige och utanför vårt lands gränser.

Så bildades supergruppen

Ace of Base som band såg dagens ljus i Göteborg år 1987. Från början hette bandet något annat men som tur var bytte de snabbt namn och blev Ace of Base. Bandet bestod av tre syskon och en kompis till dem. Det var Malin, Jenny och Jonas Berggren samt Ulf Ekberg som grundade detta stora band. Föga anade man nog då att man skulle bli det tredje största bandet genom historien i Sverige när det gäller skivförsäljning.

ace_of_base_members_1992-2007Det stora genombrottet kom med albumet Happy Nation som släpptes år 1993. Det var på detta album som de flesta av bandets mest framgångsrika singlar fanns med. Bland dem kan man bland annat räkna The Sign, Happy Nation och All that she wants. Efter detta var succén ett faktum och bandet hade en mycket framgångsrik karriär som varade i ungefär ett decennium. Efter detta gick de två systrarna Berggren ur bandet men faktum är att Ace of Base fortfarande existerar och har en aktiv karriär- det är bara de två sångerskorna som bytts ut.

Ett riktigt rekordband

Ace of Base är ett populärt band och de har skördat många framgångar. Bland annat så kom man med i Guinness rekordbok på grund av att man är ett av de band som sålt absolut flest upplagor av sitt debutalbum. Happy nation sålde i över 23 miljoner exemplar vilket är näst intill oöverträffat när det gäller ett nytt band och deras första album. Rekordet står sig dessutom till denna dag.