Lady Gaga

Konst genom måleri

Stefani Joanne Angelina Germanotta, mera känd som Lady Gaga, är en sångerska, låtskrivare och skådespelare. Hon har varit aktiv i musiken sedan 2001 och har väldigt snabbt blivit en av de största namnen i världen. 2015 vann hon prestigefyllda Billboard’s Woman of the Year. Gaga håller flera världsrekord och har dessutom vunnit sex Grammys. Gaga har sålt 27 miljoner album och 146 miljoner singlar, vilket har gjort henne till en av de högst säljande artisterna genom tiderna. Så då kan man undra, vad är det som är så speciellt med Lady Gaga?

Kvinna med hatt

Jo, Gaga har peruker som hon uppträtt i. Gagas kreativa sätt att klä sig och det konstnärliga som hon tillför med sitt val av klädsel, är det som har gjort henne till den megastjärnan hon är. Gaga valde ett konstprogram i skolan, men hon hoppade av för att följa sin dröm och började jobba som låtskrivare för bland annat Akon. Under denna period lyckades Akon övertala Interscope, hans dåvarande skivbolag, att ge Lady Gaga en chans. Väldigt snabbt visade Gaga att hon är mer än bara en låtskrivare, då alla låtar hon skrev blev stora hits. Hennes kreativa sida blandat med talangen för musik skapade något som världen aldrig tidigare hört.

År 2008 var Gagas genombrott, då släppte hon albumet The Fame. The Fame var Gagas debut studioalbum med låtar som ”Just Dance” och ”Poker Face”. Albumet har sålt flera miljoner exemplar och är hennes mest sålda. Lady Gaga är även känd för sin icke vinstdrivande organisation, som heter Born This Way Foundation. Denna organisation satsar på att inspirera ungdomar, förbättra kommuner, förstärka ungdomars självkänsla och sätta stopp för mobbning. Born This Way foundation har jobbat tillsammans med Starbucks där de har haft kampanjer för att samla in pengar till organisationen.

Klädesplagg på provdocka.

Lady Gaga har gått ut med att hon lider av kronisk sjukdom, nämligen fibromyalgi. Fibromyalgi är en sjukdom som påverkar centrala nervsystemet och leder oftast till att individen känner konstant smärta. Vid exempelvis lätta tryck mot kroppen kan man känna smärta på en sådan nivå som en vanlig person aldrig skulle kunna föreställa sig. Sjukdomen leder även till minskad energinivå, då individen får problem att sova och mår allmänt mycket sämre.